Przepisy

..

Kanapka z masłem koperkowym i rzodkiewką

Składniki:
• pieczywo np. razowa bułeczka lub chleb żytni
• rzodkiewki, pokrojone na cienkie plasterki
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• dodatkowy koperek do dekoracji

Masło koperkowe:
• 50 g miękkiego masła
• 1-2 fileciki anchois
• 1/2 ząbka czosnku
• 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:

- Masło koperkowe: masło wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękło. Fileciki anchois drobniutko posiekać i rozetrzeć końcem noża na desce, to samo zrobić z czosnkiem (można go zetrzeć na tarce o malutkich oczkach). Fileciki i czosnek dodać do miękkiego masła i dokładnie połączyć. Dodać resztę składników: koperek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać.

- Pieczywo posmarować masłem koperkowym, przykryć plasterkami rzodkiewki, udekorować koperkiem i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

.

Kanapki z chlebka z kremowym serkiem i łososiem wędzonym

Składniki:

- chlebek biesiadny z chrupiącą skórką

- delikatny, puszysty i lekki serek naturalny

- paczkowany łosoś wędzony

- koperek

- sok z cytryny do skropienia

Przygotowanie:
Chleb pokroić na grube kromki, posmarować serkiem, położyć kawałki łososia i koperek. Podawać z cząstkami cytryny.

Smacznego.